En lowball er en bulder som er lav – du kan klatre alene. Dette i motsetning til en highball, som er en høy bulder…fra 5 m og høyere. Du trenger mange spottere og pads for å minske risiko for skade.
Grensen hvor lav en stein kan være og kalles en bulder, er en personlig sak. I gryttr.com setter vi grensen ved at du ikke når toppkanten fra en sittende posisjon.
Fint å buldre alene
Lave steiner med gode landinger er perfekt for en tur ut alene. Kun deg, steinen, klatresko og en kalkpose. Må du hoppe ned, kan du få vondt men det er ikke overhengende fare for skade. Er det en travers, er det lett å sette ned foten, eller så er rompa noen centimeter over bakken.
Før og etter crashpad
I gamledager fantes ikke crashpad (fallematte) og høyden på en bulder var proposjonal med hvor mye mot som krevdes. Med crashpad dempes møtet med bakken betraktelig. Mange buldere er veldig høye (highballs) og padder ligger i flere lag for å begrense potensiell skade ved lange fall.
Fint alene i skogen
Lowballs har blitt latterliggjort som tull og «ikke»-buldring, men vi vil løfte dem frem som et bra alternativ til å sitte hjemme og sture. Det er en spesiell følelse å vandre alene rundt i skogen, sette på seg sko og buldre uforstyrret. Det er helt «rent» og noe alle kan få til, når steinen ikke er så høy.
Egen samling over lowballs i Østmarka.
Fra Hellerud til Skullerud har vi samlet rundt 100 lowballs. Mange av dem har spennede uttopping og en god del er harde på grad. Vi har ikke tatt med småbarnebulderne selv om de er lave. Barn har sine helt egne kriterier for hva som er bra buldring.
Til Lowballs i Østmarka i gryttr.com
Lowballs ved Ljanselva og Nedre Sydstup
I Ljanselva på Holmlia og Nedre Sydstup under Kolsås er det høyere tetthet av lowballs, så vi har ikke laget egne samlinger der. Sjekk om det finnes betabilder under beskrivelsen av en bulder. Da ser du størrelse på steinen.
Har vi tatt med for mye? Har vi fått med alt?
Og for all del – det er lov å ta med både venner og pad!