Mann klatrer på stenblokk

I vinter (2021/22) jobbet vi med folka i klatremiljøet på Hedemarken. Stange sine 1000 buldere har flyttet inn i gryttr.com. Stangebuldring.no har dokumentert buldringa perfekt siden 2006, men nå begynner løsningen å kjenne på alderen. Med godkjennelse fra Lars Audun Nornes, ligger det nå en «kopi» i Gryttr.com.

14. og 15. mai 2022 inviterte Hedemarken klatreklubb til «Sten & Kønn»-samlingen på Stange. Det ble 2 dager sammen med hyggelige folk blant frittliggende granittblokker strødd rundt i åpen furuskog. Mye ble klatret, fingrene ble såre og kvelden ble fin med premier, mat og trubadursang på Kolomoen Grendehus. Foto: Gryttr

Blokkene i Stange taler for seg. De ligger tett i tett med linjer av høy kvalitet, nesten som i Fontainebleau eller andre skoger lengre syd i Europa. Steinkvaliteten kan være sprø og skarp noen steder. Men da finner du alltid en fristende linje i nærheten som er eminent.

Stange er delt i 6 samlinger med utgangspunkt i parkeringsplasser og terreng.

Flatbygda Stange

Stange ligger like sør for Hamar langs E6. På denne flatbygda ligger et av landets absolutt største buldreområder og venter. De hardeste bulderne har grad opp mot 8B, men det store volumet av linjer har grad fra fra 5+ til 7B. I gryttr.com er området er delt i 6 samlinger med utgangspunkt i parkeringsplasser og terreng.

Carla Michaelsdatter på sittstarten til Gummitarzan (6B) under Stein & Kønn samlingen i mai 2022. Familien Nornes til venstre. Foto: Gryttr

Stangebleau – det er her du starter!

Stangebleau er den mest besøkte samlingen. Nydelige steiner ligger langs veien Kolomoen noen hundre meter øst for E6. Blokkene ligger tett i tett, det er god parkering, superkort anmarsj og den meget hyggelige grunneieren tillater bruk av utedoen om står i nordenden av feltet. Det var hugst for noen år siden, så det er ikke lett å finne skygge. Det er veldig barne- og nybegynnervennlig med mange lave og lette bulder og stort sett gode landinger.

Eldste sønn Nornes i «Den magiske skogen der han går «Pusekatten» (6A) under Stein & Kønn samlingen i mai 2022. Foto: Gryttr

Det andre besøket – Den magiske skogen

Den magiske skogen er i utstrekning mye større enn Stangebleau, og har flere blokker. De ligger imidlertid ikke like tett her, og det kan ta litt tid å bli kjent. Det finnes lett og hardt, sva og overheng, lave og noen høye blokker opp mot 6 meter. Skogen er fin for liten og stor, men fungerer ikke bra med vogn.

Krøllstein

Her finner du klassikeren Smiley (7B+) som er en av de første linjene folk fant i Stange. Det tok imidlertid litt tid før den ble toppet ut. De måtte bli bedre til å buldre først.

Vallset, Tangen og Sørli

På Vallset finner du det meste som er virkelig hardt på grad – altså på 8-tallet. Tangen og Sørli får ikke mye besøk og i disse områdene er mulig å finne mange blokker og nye linjer – gjerne hardt på grad. Ta med stålbørste!

Stian Christoffersen buldrer
Stian Christophersen på førstebestigningen av «Fra asken til ilden» (7C+) i april 2009. Foto: Ian Hollows

Mosegrodde historier

Veldig mye av buldringen er pusset frem fra 2006 til 2012. Den mest aktive var Lars Audun Nornes som sammen med folk fra Lillehammer og Oslo gjorde en stor pusseinnsats. Etter 2012 har mange av blokkene fått ligge i fred uten berøring av menneskehender…. Men nå ser du hvite merker etter kalk både her og der på steinen. På de mest besøkte stedene som Stangebleau, treffer du folk i helgene. Andre steder kan du buldre i fred.

Gamle og nye bilder i gryttr.com

Topobildene er en blanding av nye tatt i 2022, og bilder kopiert fra Stangebuldring.no De kopierte bildene kan være fra 2006 og vegetasjonen kan ha endret seg mye på 16 år. Det meste av betabilder og video er også kopiert over, så selv om vi sakte men sikkert legger inn ferske topobilder ligger hisotrien igjen i betabildene.

Jacob Jutrem går «Stigende rus» i Stangebleau, mars 2021. Foto: Jacob
Rull til toppen