Mann klatrer

krever litt hardt arbeid. Du må gå 200 meter stigning opp til toppen av Kolsås, men der venter fantastisk utsikt og bra buldring.

Øvre Sydstup på Kolsås

På stenene mot syd er det lunt og varmt og er du heldig er det t-skjortevær i februar. Dette er Oslo-buldringens vugge der den første «nøtta» ble gått opp i 1939. Lohengrin (6B+) ligger på Gårdsplassen sammen med den hardeste som heter Peisbulder’n (8A) som er gått på slutten av 90-tallet. Karakteren på buldringen i Øvre Sydstup er ofte vertikal med høy uttopping, eller lange traverser. Det var diffuse grenser mellom soloering og buldring. Mot og styrke ble målt i hvor høyt du ville klatre uten sikring med tau. Nå finnes også noen bratte problem av mer moderne karakter som er lavere og bratte med sittstart.

Gutt klatrer
Trym Skuggen Landmark går den første bulderen i Oslo etablert i 1939; Lohengrin (6B+). Den ligger på Gårdsplassen i Øvre Sydstup på Kolsås.
Dame klatrer
Lisa-Marie Standahl gjør første bestigning av Delfinveien (7A) som ligger nedenfor Gårdsplassen i Øvre Sydstup på Kolsås.

Til Øvre Sydstup i gryttr.com pil

Buldringen på vestsiden av stupene er veldig eksponert, og her er det enkelt å ta flotte buldrebilder med utsikt over fjorden som bakteppe. Bildet av Emil Ohlsson som kjenner på krimpene i Nedre Høibakktravers (7A) er et godt eksempel. Det er forholdsvis eksponert å klatre ned til buldringen. Vi tar paddene av ryggen når vi går langs klippekantene på vei ned. Om klippekantene du ned går langs er høyere enn ca 2 meter, er du på feil sted. Øvre Sydstup er ikke barnevennlig da det er mange høye stup der det klatres med tau i forlengelse av buldringen.

Nedre Sydstup på Kolsås

byr ikke på god utsikt, men blokker i sandstein og rombeporfyr i barnevennlig terreng. Den første bulder ligger 50 meter fra parkeringen. Mange blokker er lave – så lave at noen fnyser og synes buldringen på dem er noe tull. Men for mange er det oppfriskende med en annerledes type stein og snille uttoppinger.

Dame klatrer
Rebekka C.L. Jacobsen tester Kjøkkenkniv (5) i Nedre Sydstup på Kolsås.
Dame klatrer
Linn Hamre går Manntele (6A) i Nedre Sydstup på Kolsås.

Til Nedre Sydstup i gryttr.com pil

Letteste vei opp på steinen er perfekt for barn på mange av blokkene. Det lages nye linjer i en jevn strøm på Nedre Sydstup. Mye kommer med i den trykkede føreren til sommeren og det vi ikke rekker vil ligge på gryttr.com

Steinshøgda

Den 3. premien ligger på nordsiden av Kolsås. Her er de fleste blokkene av sandstein, men det finnes også spennende formasjoner i «størknet lava».

Mann klatrer
Jørgen Bryn Henriksen gjør første bestigning av Bygdeborgen (6C) på Steinshøgda.
Dame klatrer
Tina Jørgensen går den bratte og lette Aurboda (4+) på Steinshøgda.

Til Steinshøgda i gryttr.com pil

Mange av blokkene er høye og de ligger samlet på et lite område. Det er litt trefall i terrenget rundt steinene men det glemmer du fort om du liker bratte og kompromissløse linjer.

Naturreservat

Klatringen skjer i Kolsås-Dælivann landskapsvernområde og 4 naturreservater. Formålet med landskapsvernområdet er å bevare et vakkert og egenartet natur- og kulturlandskap med rikt plante- og dyreliv. Fuglelivet, hule trær, barlind og blåveis er fredet særskilt i landskapsvernområdet. I naturreservatene er all vegetasjon, herunder døde busker og trær, fredet mot enhver form for skade og ødeleggelse som ikke er følge av vanlig ferdsel. Til forskriften i Lovdata.

Rull til toppen